dinsdag 20 augustus 2013

Flappie met slappie

Twaalfde dag, dinsdag 20 augustus 2013
Chartres – Fréteval, 90 km


Na een onvergetelijke rustdag in Chartres gaat vanochtend om kwart voor zeven al de wekker. Vandaag zijn de omstandigheden prima en kunnen kilometers gemaakt worden. Het ligt in de planning om Cloyes-sur-le-Loir te bereiken en morgen de resterende kilometers naar Tours te rijden. We genieten van redelijk vlakke landschappen, zeker in vergelijking met de voorgaande dagen, onder een stralend blauwe hemel. Zonder tegenwind, nee, zelfs rugwind. Ideaal! De rustdag heeft ons goed gedaan. Dank zij de opgeladen energie (niet alleen Gerry’s accu..!) nemen we de hellingen die er zijn met het grootste gemak. Bijzonder mooi is het fietspad langs de Loir.

Na ruim veertig kilometer nemen we in Bonneval plaats op een terras voor een salade du jour, de (maaltijd-)salade van de dag. Terwijl we op onze bestelling zitten te wachten stopt er op het pleintje een man op een Koga met op zijn hoofd een flaphoed met slappe rand. Alle aanwijzingen voor Nederlanderschap compleet. Op ons groeten komt hij naar ons toe. Inderdaad, ook op weg naar Santiago en afkomstig uit Waalre. Werkzaam bij de GGD Helmond en vanuit die invalshoek ook redelijk bekend in Bakel. Hij schuift bij ons aan en eet onder veel uitwisseling van reisavonturen gezellig een hapje mee. Een van de leuke ontmoetingen van vandaag. Flappie met slappie.
We nemen in Bonneval de tijd en lopen de kerk binnen. Hier valt ons vooral de open wenteltrap naar het oksaal op. Gerry denkt meteen aan haar moeder:
‘Als mama hier altijd naar boven zou moeten, dan ben ik bang dat ze gauw zou stoppen met het kerkkoor…’ Er zijn mensen die hier de humor van inzien…

We rijden vandaag bij perfect zomerweer door mooie bosrijke gebieden in de vallei van de Loir, de Lóir, niet te verwarren met de grotere Loire. We passeren mooie dorpjes en steden zoals Flacey, Marboue en Chateaudun. Vanaf deze laatste stad volgen we de N10, die door Sweerman als alternatief vermeld wordt. Recht-toe-recht-aan. Dat schiet effe lekker op, zeker met de wind in de rug. Maar het heeft niet de charme van een verkeersluwe fietsroute.

Eén kilometer voor Cloyes-sur-le-Loir ligt aan de overkant van de rivier een prachtig kasteel op de hoge oever. Een foto waard. Ook het stadje zelf is het bekijken waard met zijn vele laatmiddeleeuwse huizen met van die overstekende verbrede bovenverdiepingen – destijds een handig middel om straatbelasting te ontduiken.
Wij voelen ons zó lekker in vorm dat we besluiten nog een eind verder te rijden. Zo arriveren we twaalf kilometer verder rond vijf uur in het stadje Fréteval, bekend vanwege een beslissende veldslag in 1194, waaruit de vermaarde Richard Leeuwenhart als overwinnaar tevoorschijn kwam. Een vervallen kasteelruïne onderstreept het historische verleden van het stadje. Alvorens naar de camping te gaan doen we eerst boodschappen.

Camping La Maladrerie is er een van het betere soort. Mooie plaatsen en een uitnodigend zwembad. Het mooiste is echter de campingprijs: 2,50 per persoon en 2,55 voor de plek met tent. In totaal € 7,55 voor ons beiden! Waar vind je dat nog?
We slaan ons tentje op naast een Brits stel, dat vanmorgen nog met de auto door de kanaaltunnel reed. Nice neighbours. Gezellig in de omgang.
Tot zover Frans. Dan neemt Gerry de telefoon even over.
‘We zitten hier prima. We hebben een mooie dag achter de rug, voelen ons heel goed. Geen centje pijn met ‘de poep’ (geen zitproblemen dus), alleen een beetje kriebelhoest en een koortslip. Niks bijzonders. Dat heb ik altijd, iedere zomer, als de zon veel schijnt. Bijna traditie. Ik smeer de hele dag, maar daar valt niet tegenop te smeren. Geen probleem, een paar dagen en het is weer weg.
We gaan nu lekker douchen en nog een uurtje genieten van een heerlijke zomeravond met volle maan. De fles wijn is al pater. We hebben dus niks te klagen…’
Frans: ‘Morgen nog een kilometer of 80 naar Tours… daar nemen we weer de jeugdherberg. Ik denk dus niet dat we morgen met elkaar bellen, maar dat het ‘blogmateriaal’ via de e-mail naar je toe komt.’
Alles liep vandaag op rolletjes. Een fietsdag om van te dromen. Morgen in Tours kan het eerste routeboekje opgeborgen worden. Of naar huis gestuurd.
Bonne nuit, et pour demain bonne route. Les anges sont avec vous.

2 opmerkingen:

 1. Hallo U2,

  het gaat geweldig. Wat hebben jullie een mooie reis met z'n tweetjes. Ben jaloers. Én trots op mijn flinke zus. Lot goa, lot goa! De conditie groeit met de dag, Je gaat het halen!!
  MAY

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gerry en Frans. Wij hebben jullie al steeds gevolgd, maar reageren wilde maar niet lukken.Nu dus wel.
  Ik schreef eerder al, ondanks een beetje regen, wat tegenwind en een klein klimmetje genieten jullie volgens mij volop. Van de omgeving waar je door fietst, de dorpjes en mooie steden, de ontmoetingen, lekker en goed eten met een wijntje erbij en zelfs muziek. En wij genieten met jullie mee, van de prachtige verhalen en van de mooie avonturen.Samen op weg met de beste reisgeno(o)t(e) die je kunt hebben! Ik kwam een mooie spreuk tegen over reizen die ik graag met jullie wil delen: Travel is more than the seeing of sights; it is a change that goes on, deep and permanent in the ideas of living.
  Goede reis verder, vier elke dag en geniet.
  Groetjes, Geertje

  BeantwoordenVerwijderen