maandag 19 augustus 2013

Genieten in Chartres

Elfde dag, maandag 19 augustus 2013
Chartres, rustdag, 0 km


Vandaag mailden Frans en Gerry het volgende verhaal door uit Chartres. Toen ik gisteravond belde zaten ze net in een prachtig concert in de kathedraal. Vandaar dat ik geen gehoor kreeg.
Hier nu in tweede instantie het reisverhaal van gisteren, alsmede een terugblik op de dag van vandaag.

Tiende dag, zondag 18 augustus 2013
Condé-sur-Vesgre – Chartres, 50 km


De weersvoorspellingen zagen er niet goed uit voor de nacht en volgende ochtend. Een zwaar bewolkte dag met veel regen. Dus hadden we alles van de fietsen gehaald en alvast binnen gelegd, in ons romantisch huisje. Maar 's morgens leek het nogal mee te vallen. Dus snel ontbijten en wegwezen, voor alle zekerheid maar met de regenjasjes aan. Niet voor niets, want inderdaad vielen er onderweg een paar buitjes. De eerste echte regen van onze hele tocht. Jan de Wind was ons echter nog steeds niet vergeten, maar het landschap was een heel stuk vriendelijker dan de afgelopen dagen en we konden snel vorderingen maken.

In Maintenon bij het kasteel, waar we een stempel scoorden, werden we aangesproken door een echtpaar afkomstig uit de UK. Zij hadden fietsen gehuurd en waren op zoek naar een fietsvriendelijke route naar Chartres. We lieten hen onze routekaart zien en boden hen aan om een stukje met ons mee te rijden. Maar enkele kilometers verder verlieten ze ons om verder hun eigen route te fietsen. Toen we vlakbij Chartres op zoek waren naar een lunch mogelijkheid zagen we het tweetal weer terug.

Bij de nadering van Chartres zagen we de kathedraal reeds van kilometers afstand staan pronken. Een stuk buiten de stad kwamen we op een schitterend fietspad terecht, helemaal door het parkachtig groen langs de rivier de Eure. Dan rij je de bebouwde kom binnen, waar nog even een stevig klimmetje genomen moet worden; en dan sta je oog in oog met dat enorme, imposante bouwwerk, gerealiseerd in een tijdsbestek van dertig jaar, een uitzonderlijk korte bouwperiode.
Natuurlijk eerst een stempel. Dat lukte meteen in het winkeltje van de kathedraal.

Na wat eerste verkenningen besloten we de jeugdherberg op te zoeken. De beheerder, een gepensioneerde oudere heer, heette ons hartelijk welkom. ‘Weer Nederlanders en alweer op de fiets!’ lachte hij vanuit de grond van zijn hart. Hij kon redelijk verstaanbaar Engels spreken, zij het met een sterk nasaal Frans accent, zodat het toch goed opletten bleef.
We kregen een eigen (zespersoons..!) kamer. En voor onze fietsen was er een aparte berging aanwezig. Even later arriveerde een groep Duitse jongeren, uit de omgeving van Nürnberg. De beheerder trok een bedenkelijk gezicht. Veel te druk en te rumoerig. Hij was tenslotte gepensioneerd en gesteld op enige rust….

Nadat we onze kamer ingericht hadden, vertrokken we op heerlijk lege fietsen naar het centrum. In de kathedraal luisterden we eerst een tijdje naar een orgelconcert, maar dat was niet zo naar onze smaak. Later op de avond zou er nog een vocaal concert plaatsvinden onder de naam Sur le Pas de Fulbert. We overbrugden de tijd met een wijntje op een terras en keerden weer naar de kerk terug. Het zes man sterke Ensemble Fulbert de Chartres liep a capella zingend van achterin door het middenpad naar voren, zonder elke vorm van versterking de gigantische ruimte vullend. Puur akoestisch. Het ensemble vertolkte authentieke middeleeuwse composities, toegeschreven aan de heilige Fulbert, precies duizend jaar geleden bisschop van Chartres. Hij was een universele geest die tevens bouwmeester, schrijver, dichter, filosoof en musicus was. Vijftien stukken werden ten gehore gebracht, waarvan enkele samen met een gastsopraan. Ze vulden met hun fantastische gezang de hele ruimte. Fenomenaal. Wát mooi! Een voorrecht om meegemaakt te hebben.

Maar dat was nog niet alles. Bij het verlaten van de kerk werden we buiten nog eens verrast door een prachtige lichtshow op de voorgevel van de kathedraal. Een geweldig schouwspel, daar kunnen ze in Eindhoven nog wat van leren. Ik heb er een klein stukje van gefilmd. Er bleek sprake van een toeristische lichtroute door de stad. In dit kader hebben we nog een paar andere objecten bezocht die eveneens prachtig in het licht waren gezet.
Met een heerlijk voldaan gevoel keerden we gisteravond tegen elf uur in de jeugdherberg terug van deze prachtige, onvergetelijke avond in Chartres.
_________________________

Vandaag hielden we een relaxte toeristische rustdag. Wandelend werd de stad doorkruist. Met Gerry’s knie ging het perfect. Heerlijk. Ook zijn we met het toeristentreintje naar de wat verder gelegen bezienswaardigheden gereden. Een topdag.

In de vroege avond mailen we dit verslag naar May door met een aantal foto’s. Morgen gaat het weer verder zuidwaarts richting Tours. De wind blaast voor het eerst uit het noorden. Een geweldig vooruitzicht.


Nagekomen bericht
van Frans en Gerry

Uitslapen was er vanmorgen niet bij. Het petit dejeuner was van zeven tot half negen. Dus wil je ontbijten, dan moet je er op tijd uit. Daarna mag je nog even blijven tot tien uur en dan gaat de deur op slot tot drie uur ‘s middags.
Dus gingen we te voet naar de stad, om nog meer te zien en te genieten . Door de stad is een toeristische route aangegeven en die hebben we gedeeltelijk gevolgd. Ook hebben we geprobeerd om iets van de stad en haar bewoners in beeld te brengen.
Om twee uur werd het tijd om in het treintje te stappen voor een gebruikelijke rondrit. Dat was erg interessant. Er werd uitvoerig verteld over de bezienswaardigheden langs de route. Een detail was wel erg gênant. We reden voorbij de gevangenis en de bezoekers stonden reeds op de stoep te wachten tot ze naar binnen mochten. Je zult er maar staan als toeristische attractie...

Bij de kathedraal hebben we nog een tijdje op een bank gezeten, heerlijk in de zon en genietend van het schouwspel dat zich voor ons afspeelde. Er stond een man zeepbellen te blazen. Nou, en dat waren geen kleintjes (zie foto).

Voor het avondeten hebben we nog wat boodschappen gedaan om in de jeugdherberg ons eigen potje te koken. Het smaakte meer dan voortreffelijk.
We drinken nu nog een glas wijn en gaan ons mentaal en fysiek voorbereiden op de tocht van morgen, de eerste van de twee etappes naar Tours.
Au revoir.

2 opmerkingen:

  1. Wel laat maar aan Tours heb ik herinneringen, de eerste stopplaats van de trein met de Loudersbedevaart, met de wind in de rug, hopelijk een voortvarens begin van de volgende etappe! groetjes uit Bakel,Corry en Freek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat moeten jullie genoten hebben van het concert van het Ensemble Fulbert de Chartres. Ik ben vandaag op zoek gegaan op YouTube en heb ze gevonden. Wát een prachtige sfeervolle gregoriaanse muziek! De klankkast van de kathedraal erbij denken is bijna teveel. Dit zijn onvergetelijke ervaringen in jullie leven, nog los van deze mooie tocht-à-deux.
    Bon Camino!
    MAY

    BeantwoordenVerwijderen