zondag 11 augustus 2013

Lierke Plezierke

Gisteren, zaterdag, (2e etappe) hebben we niets van Frans en Gerry vernomen.
Uit hun informatie vooraf weten we echter dat ze van plan waren naar Lier te fietsen. Een fraai oud pallieterstadje. Lierke Plezierke. Een soort Koblenz (waar de Mosel in de Rijn stroomt) of Roermond (waar de Roer in de Maas uitmondt); in Lier vloeien de Grote en de Kleine Nete samen. Voor wat het waard is. De fietsroute volgt de oever.
De oude stadskern is bijzonder de moeite waard en heet zelfs Brugge naar de kroon te steken – plaatselijke VVV’s zijn altijd vindingrijk om zoveel mogelijk toeristen binnen de stadsmuren te lokken…
Maar toch valt in Lier inderdaad veel van historische waarde te bewonderen. De Grote Markt, het middeleeuwse belfort (1369), oude gildehuizen, een vleeshal uit 1418, de Zimmertoren met een gigantisch uurwerk, zodat ze in Lier altijd bij de tijd kunnen blijven.
Voorafgaand aan Gerry en Frans brachten in deze stad ooit Philips de Schone en Johanna de Waanzinnige de nacht door, hun huwelijksnacht zelfs. Voor Gerry en Frans geldt echter dat ze die nachtelijke uren alleen maar dienen te gebruiken om te rusten en zodoende weer energie te genereren voor de komende fietsdag.

Alvorens aan die derde etappe te beginnen vertelden onze pelgrims van plan te zijn eerst de zondagsmis bij te wonen in de prachtige St.-Gummaruskerk (gebouwd tussen 1375 en 1625), Brabantse hooggotiek met ramen uit de 15e eeuw. Ook heel bijzonder dus.
Daarna gaat het weer verder richting Aalst, Tournai en de Franse grens.
Bon courage.

De fietsroute is aangegeven door de paarse lijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten