woensdag 28 augustus 2013

Voorbij het Bassin d’Arcachon

Twintigste dag, woensdag 28 augustus 2013
Le Porge-Océan – Salles-Bilos, 73 km
Totaal 1423 km


Vandaag om half vier komt al een mailtje van ‘FenG’ binnen. Met en aantal foto’s. Zijn ze al op hun eindbestemming voor vandaag? Of zitten ze in een Mac..? Het antwoord kun je vinden door het volgende doorgemailde verhaal te lezen.

Hallo May (en alle lezers van deze blog uiteraard),

Vanmorgen om vijf voor tien zijn we vertrokken vanaf de camping La Grigne. Meteen het reeds beschreven fietspad opgezocht en weer koers gezet naar zuiden (deze foto is van gisteren). Vanochtend was het tot het middaguur bewolkt en een beetje broeierig. Maar het fietsen door het bos gaf enige koelte. Op een lang recht stuk zagen we plotseling een rood knipperlichtje. We vroegen ons af of dat misschien een laagvliegend vliegtuig was, maar dichterbij gekomen bleek het een dame op een fiets te zijn die alleen onderweg was. We haalden elkaar over en weer wel een keer of vier in. Bij de laatste passeeractie vertelde ze dat ze uit Orleans kwam en op weg was naar de Pyreneeën. Daar aangekomen zou ze de trein weer terugnemen naar huis. Ze fietste aan de hand van de ‘Euro-fietsroute nr. 1’.

Tijdens onze passage langs het Bassin d’Arcachon, een vrij grote binnenzee, te vergelijken met onze waddenzee die bij eb grotendeels droogvalt, werden we ingehaald door een wielrenner. Luid riep hij ‘Achteruit!’, ‘Vooruit!’ en meer losse Nederlandse woorden. We kwamen aan de praat. Hij bleek een Fransman te zijn uit Cannes en was nu op vakantie in Arès bij zijn zoon. De Nederlandse woorden en plaatsen, die hij noemde, had hij onthouden van een reis naar Nederland. Best wel leuk om een Fransman Nederlands te horen praten.

Tegen de middag belandden we bij een Casino. Nee, niet dat gokparadijs, maar gewoon bij een supermarkt die zo heet. Daar zag Gerry een poulet-rôti, een kip van het spit, nog heerlijk warm. En ze kon de verleiding niet weerstaan om er een te kopen. We hebben toen buiten op de parkeerplaats de schaduw van een boom opgezocht en heerlijk zitten smullen en kluiven.

Op dit moment zijn we in Biganos aan de zuidoostpunt van ‘het Bassin’. Hier vonden we op twee kilometer van de route een Mac. Vandaar dus dit vroege bericht.
We hebben hier met veel plezier de blog zitten lezen en vooral ontzettend genoten van alle reacties. Bedankt allemaal, ga zo door alsjeblieft.

Zoals we gisteren al meldden buigen we nu weer meer landinwaarts. We hebben het drukke en luidruchtige massatoerisme voorgoed de rug toegekeerd. Naar verwachting zal het ook weer een stuk rustiger en gemoedelijker worden. En de prijzen navenant, hopen we.
De eerste planning voor vandaag is Mios (nog ruim tien kilometer), maar misschien wordt het wel Salles, nog eens tien kilometer verder. Het ligt aan de benen en hoe het gaat. We hebben er nu ongeveer vijftig opzitten.
Misschien hebben we straks nog even telefonisch contact. Je begrijpt dat dit verslag snel is getypt bij een McDonalds, dus zal het zeker even gecorrigeerd moeten worden.
Groeten, FenG

Natuurlijk, corrigeren van huiswerk – waar dan ook gemaakt… - dat kun je aan een ‘master’, ex-meester of ex-schoolfrik, wel overlaten. Zijn vingers jeuken al bij voorbaat. Hij kan niet anders. Om af te sluiten: dit is een voorlopig bericht. Straks meer. Ook zal ik er dan wat foto’s bij plaatsen. Maar nu eerst AC Milan-PSV (sorry, voetbalhaters, maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar).
___________________________

Het telefoontje komt tijdens de wedstrijd als PSV al met 1-0 achterstaat. Ons tweetal is rond vijf uur gearriveerd in Salles-Bilos op de tweesterrencamping Le Bilos , zonder winkeltje en restaurant, maar met een opvallend behulpzame patron. Voor de prijs van negen euro en centen hebben ze de tent daar opgeslagen na een ontspannen rit over mooie fietspaden, voormalige spoorlijnen met nauwelijks merkbare hellingpercentages. Heerlijk fietsen.

Camping Le Bilos is gelegen in het Parc Narurel Régional des Landes de Gasconge. Een uitgestrekt bosgebied met lange rechte wegen, die bij menigeen voor een verschrikkelijke verveling zorgen. We hebben vanavond de rest van de poulet-rôti gegeten met een lekkere salade. Geen wijn vandaag. De dichtstbijzijnde winkel waar een fles wijn te koop is ligt op vier kilometer van de camping. Heen en terug het dubbele. Een aanvaardbare reden dus om een dag de Blauwe Knoop aan te hangen…

We zitten nu op zo’n 120 kilometer afstand van Dax, een mooi stadje, bekend van de duiven die hier gelost worden voor de vlucht terug naar hun til in Nederland. Als wij daar zijn, is het drie weken geleden dat wij als tortelduifjes gelost werden in Bakel. De postduiven doen er aanzienlijk sneller over. Maar ja, die hoeven ook niet te fietsen… en hebben onderweg ook helemaal niets te 'tortelen'...
We zijn van plan in Dax de tweede rustdag te houden. De overnachtings- mogelijkheden zijn er legio en na een week vlak rijden kunnen we ons die dag ook in alle rust voorbereiden op het klimwerk dat ons in de Pyreneeën en ook daarna te wachten staat. Tot morgen.
______________________________

Tenslotte nog een paar foto's die Frans en Gerry (dank zij de Mac) vandaag gestuurd hebben. Ze zijn van gisteren en eergisteren, maar niettemin toch leuk genoeg om alsnog te publiceren.

De lunch bij elkaar plukken langs de weg van Saintes naar Royan (afgelopen maandag). Frankrijk als Aards paradijs... Eva echter in een ander kostuum...

Kilometers druiven zo maar langs de weg in de Cognacstreek... daar kun je toch niet van afblijven? Maar waarom ook niet... aan een boom zo volgeladen mist men een, twee pruimen niet... eh... druiven niet... (fragment uit het bekende 19e-eeuwse gedicht 'Jantje zag eens pruimen hangen').

Ik weet het niet zeker, maar mogelijk was deze bijzondere oldtimer(?) toch voldoende bij de tijd om de Bac tussen Royan en Pointe de Grave wél de eerste keer te halen...

Na kilometers fietspad achter de duinen even stoppen bij het strand van Hourtin Plage. Zo'n hoge golven zie je niet elke dag aan ons Noorzeestrand. Overigens: wat een weer hebben ze. Maar je krijgt nu eenmaal wat je verdient...13 opmerkingen:

 1. Getver voetbal... maar eh.. Ik had Frans en Gerry net aan de lijn. Ze zitten op 4 km van Salles op de camping :-) Groeten, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja Gerry en Frans, daat fietspeike zal waal pien aan de batse gegeve hebbe. Maar na zo getraind te hebben hoeft dat geen centje pijn meer te doen. En hoe zit het met de ballen? Ook al jeux de boules spelen gezien? Lieve groetjes Arno en Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, Peter, ik had sowieso al rekening gehouden met voetbalhaters als jij. PSV heeft in Milaan met 3-0 verloren... als dat een kleine genoegdoening voor je betekent.
  Bedankt voor het bericht dat FenG in Salles zitten. F heeft me gebeld en ik heb uit zijn enthousiaste verhaal het bericht van vandaag (na de wedstrijd pas) bijgewerkt.
  MAY

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha die pelgrimgangers,Alweer ruim 1400 km in de benen!!Knap gedaan.Leuke verhalen hebben jullie iedere keer weer, je maakt nog eens wat mee zo.Nu in Dax een verdiende rustdag en dan komt het betere klimwerk, wat jullie ook wel gaat lukken.We blijven jullie volgen en ga vooral zo door!!Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De "oldtimer" op de foto is overigens een "Excalibur series II". Het is een Amerikaanse retro-automobiel uit de jaren 70 waarbij een Mercedes uit de jaren 30 als inspirateibron heeft gediend. Wat mij betreft is deze auto de titel "oldtimer" niet waardig... :-) Maar zeldzaam is'ie natuurlijk wel...
  Ik zal voor de lol ook eens de echte tijd intypen, want Frans en Gerry denken dat wij reacties plaatsen op de meest bizarre tijdstippen. Pa en ma; het is nu 9:47u!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter,
   dit geeft weer eens aan hoeveel (hoe weinig...) ik van auto's weet. Ik zou te karakteriseren zijn als '90% autobeet'. Daarnaast ben ik ook voor meer dan de helft dígibeet. Natuurlijk vallen me die rare tijden op. Ik ben erachter gekomen dat dit ligt aan de instelling van de tijdzone, die nu automatisch op Pacific afgestemd is, vandaar dat voortdurende verschil van 9 uren. Het lukt me wel om die per bericht aan te passen. Maar voor de rest van de blog blijft ie gewoon op de Pacific tijdzone. Ik kan niet vinden hoe ik dat automatisch voor de hele blog kan bijstellen, cq. aanpassen aan de Europese tijdzone.
   Ik troost me maar met de gedachte dat nobody perfect is... zelfs ik niet...
   Groetjes, (ome) MAY

   Verwijderen
  2. Hallo May,

   Opmerking over de tijd was overigens niet als kritiek bedoeld... niets dan lof aan jouw adres voor alle inspanningen!
   Het was slechts om mama gerust te stellen zodat ze weet dat ik wel degelijk af en toe ga slapen!

   Ik trof overigens net hier een Engelstalige stappenplan aan om de tijd in te stellen. Ik weet niet of het klopt want ik ben helemaal geen blogspot-kenner.
   Groetjes!

   Verwijderen
  3. Hi Peter,

   je hoeft niet bang te zijn dat ik het als kritiek heb opgevat. Helemaal niet. Ik zie er op een bepaalde manier de humor van in. En ik hou ervan om af en toe een lekker te 'sjtechelen'. Ik vind jouw reacties heel leuk. Aangezien allebei geen blogspotkenners zijn kunnen we elkaar alvast de hand geven. We doen gewoon wat we kunnen.
   Groetjes uit Landgraaf.
   MAY

   Verwijderen
  4. Nogmaals Híííí Petuuuurrrr!

   Het is gelukt! Hartstikke bedankt voor de link. De button Taal en Opmaak was de enige die ik nog niet aangeklikt had omdat zowel de Taal (NL) als de opmaak al ingesteld was. Laat het nu uitgerekend dáár achter zitten...
   Oké. Het is dus gelukt dank zij je link. Ik heb de tijd omgezet naar Greenwich Time om zodoende na middernacht nog een uurtje extra te hebben om het bericht nog op dezelfde dag te kunnen posten. Want ik ben er meestal pas na twaalven klaar mee.
   Dus iedereen reageert vanaf nu op Engelse tijd, een uurtje vroeger dan onze tijdelijke zomertijd dus. Moet toch kunnen, lijkt me.
   Nogmaals thanxxx. Groetjes aan Makiko.
   MAY

   Verwijderen
 6. Halloooo pelgrims, da ben ik weer!! Heb net jullie bericht gelezen en daar stond dat jullie vlak bij Dax verblijven. Dat stadtje kennen wij en ik kan jullie daar in de buurt een mooie grote camping aanbevelen. Super onder de bomen en vlak bij de kust. We zijn echt blij dat tot nu toe alles zo goed gaat. Ga zo maar door. Liefs Frans en Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is niet te geloven maar plotseling "durft'iedereen te schrijven. Heeeeel fijn voor Frans en Gerry, zij kunnen elk mailtje gebruiken. Al hebben jullie het goed voor mekaar, ik heb toch niet zo'n goed nieuws. Hans Vermulst is vanmorgen overleden.
  Gestorven aan de meest gevreesde ziekte. Hans was getrouwd met mijn nicht, zodoende weet ik dit.

  Hoop dat het met jullie goed gaat. De foto's zijn in ieder geval prachtig die ik kan bewonderen bij de berichten.
  Groetjes, en ga zo door. Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo FenG! Feng klinkt ook nog eens gewoon Limburgs net als Teng. Maar alle gekheid op een stokje:Petje af voor jullie!Gisteren stonden we voor de Jacobuskerk in Gent, wilde ik een kaarsje aanmaken, verdorie was de kerk gesloten!Maar het gaat jullie nog steeds "voor de wind" en als jullie die voor blijven gaat het lukken, sterkte daar in de bergen,we blijven jullie volgen.Groetjes uit de Bottelroosstraat, Corry en Freek

  BeantwoordenVerwijderen
 9. p.s Ik weet uiteraard dat FenG Frans en Gerry betekent!

  BeantwoordenVerwijderen