maandag 12 augustus 2013

De taalgrens over

Vierde dag, maandag 12 augustus
Geraardsbergen – Tournai, 60 km

Na een goede nachtrust begon het inpakken weer. Wat zal deze dag brengen? Na afscheid genomen te hebben van de beheerder zetten we koers naar het fietspad langs de Dender. Wat een verschil met gisteren. Wat een rust op het fietspad.
In Lessines zaten we weer even fout en werden we door een Waalse madame – intussen was de taalgrens gepasseerd – weer in het Frans op de route teruggezet. Ze kennen hier de route van de Compostela-gangers wel. Tijdens een lange klim werden we door een vrouw bevestigd dat we op de goede weg zaten. ‘Tout droit!’ Lucas-6. Het landschap verandert, de wegen worden slechter. Typisch Wallonië.
Op een klim van twee kilometer zien we een fietser voor ons rijden, die we vlak voor de top inhalen. Een Belg op weg naar Bordeaux. De volgende leuke ontmoeting. Hij, Mario, vraagt met ons mee te mogen rijden. Natuurlijk. Hij vindt dat 'Electric Gerry' de bolletjestrui verdient. Frans moet eraan wennen dat hij niet meer als eerste de top bereikt…

In het vlekje Grandmets vragen we aan een vrouw waar we ergens koffie kunnen drinken. Koffie? Spontaan worden we uitgenodigd bij haar thuis. Wat een gastvrijheid. We komen werkelijk niets tekort.
Op de brug over de Schelde (die hier Escaut heet) nemen we afscheid van Mario, die vandaag nog dertig kilometer verder wil.

Om twee uur zijn we in Tournai bij de jeugdherberg, die pas om vijf uur open gaat. Ieder nadeel heeft z’n voordeel. We hebben alle tijd om rond te kijken in het historische centrum van deze oude stad. We zetten onze fietsen op de binnenplaats en gaan te voet de stad in, waar we bovendien nog een stempel scoren inde kathedraal.

Hadden we gisteren in Geraardsbergen een kamer van acht bedden voor ons zelf (een balzaal…), vandaag slapen we heerlijk op een tweepersoons kamer. Eten, telefoontje naar May en vroeg naar bed.
Morgen wachten 80 kilometer naar Cambrai (vroeger Kamerrijk) en overmorgen willen we 75 kilometer verder naar Berlancourt, waar we overnachten in een gîte.
Tot zover.
Het fietsen gaat uitstekend. Gerry’s zit is nog steeds perfect en Frans… die heeft helemaal niets te klagen. We genieten volop.

1 opmerking: